dijous, 14 de febrer del 2008


Aliments i salut

1.Classificació dels aliments.
Pasta,pai cereals (pa,macarrons...)

Llegums (pastanaga, mongetes..)
Carns, peixos i ous (conill, sardina, ous...)
Verdura (tomatigue, lletuga...)
Fruita (poma,platan, raïm...)
Llet i derivats (formatge,iogurt...)
Patates (patates...)
Oli, xulla i mantega
2.Roda dels aliments.
Hidrats de carboni o glùcids: aporten energia
Greixos o lípids: també aporten energia.
Proteïnes: aporten substàncies per créixer i reparar el cos
.
3.Dieta equilibrada.
Una dieta és equilibrada quan ens aporta la quantitat necessària de cada nutrient.
4Dieta mediterrània (Elaborar una recepta o diverses a partir del text instructiu treballat a català).
ESPINACS A LA CATALANÀ
Ingredients:

2 quilos d'espinacs
100 g. de pernil magre
150 g. de panses de malaga
100 g. de pinyons1 gra d'alloli,sal i pebre
Elaboració
1.Renta be els espinacs, tot canviant-los d'aigua algunes vegades(heude tenir cura que no quedi gens de terra)
2.Posa los a bullir amb molt poca aigua i sal uns cinc minuts;tot seguit;dixa los refredar, premse los perque surti tota l'aigua i talla los petits.
3.Escalfa una mica d'oli en una paella grossa, sofregeix l'all, traieu-loquan estigui daurat, posa el pernil tallat a trossets petits, deixa sofregiruna mica i tot seguit afegeix les panses(sense cues).
4.Quan s'inflin, afegeix els pinyons, deixa sofregir una mica i, abansque els pinyons adquiereixen color,afegeix els espinacs.Sofregeis tot junta foc lents, per tal que el conjunt s'escalfi uniformement.
5. Rectifiqueu de sal, assaoneu amb pebre.Serviu en una safata calenta
5.Malalties derivades de la alimentícia(per excés o per defecte)

Anorèxia:
L’anorèxia eés el nom donat a la falta d’apetit a causa d’un trastorn nerviós o psicològic.L’anorèxia nerviosa és un trastorn de l’alimentació. L’anorèxia, a més és un simptoma, d’un cert nombre de malalties, incloent la pneumònia atípica,la sifilis, l’apendicitis i els estats finals de la malaltia d’Alzheimer.


Diabetis:
La diabetis mellitus o diabetis sacarina és una síndrome orgànica multisistèmica caracteritzada per laument dels nivells de glucosa a la sang), resultat de defectes en la secreció d' insulina,defecte o ambòs.

Obesitat: L'obesitat o adiposi és la condició del cos en la qual la quantitat de greix acumulat comporta risc per la salut.

ESCORBUT:
L'escorbut és una avitaminosi produïda per el dèficit de vitamina C. Era corrent en els mariners que subsistien amb dietes en les que no figurava fruita fresca ni hortalisses, va ser recollida fa més de dos segles per els metges navals britànics, que la prevenien o curaven afegint suc de llima a la dieta.

MALNUTRICIÓ:
La malnutrició és el resultat d'una alimentació incorrecta, ja sigui per alimentació deficitària, una sobrealimentació o per assimilació deficient

ANÈMIA:
El terme anèmia designa una manca de glòbuls vermells i/o hemoglobina.